Maandag 23 oktober a.s. gaat het Leerorkest echt van start op Curaçao!
Deze maandag krijgen 91 kinderen van de basisschool Maria Auxiliadora in Willemstad (Curaçao) een ‘speeddate’ met allerlei muziekinstrumenten. Na de kennismaking kiezen de kinderen welk instrument zij gaan spelen in hun eigen Leerorkest. Eerst geven de muziekdocenten een mini-concert en vervolgens ontdekken de kinderen zelf de dwarsfluit, klarinet, hoorn, trompet, trombone, slagwerk en viool.
Deze kinderen krijgen het hele jaar muziekles op hun eigen instrument, op school, onder schooltijd. Zij bereiden zich voor op een groot concert op de Dia de la Bandera (Dag van de Vlag) op 2 juli, voor ministers en de mensen van de Eilandsraad.
Leerorkest-oprichter Marco de Souza is maandag ter plaatse. Er zijn veel meer scholen op Curaçao die met een Leerorkest willen beginnen. Een lokale Stichting Leerorkest Curaçao wil dat mogelijk maken. Stichting Leerorkest in Amsterdam helpt met de expertise en de instrumenten om op te starten.
De introductie van het Leerorkest op Curaçao is een unieke kans om een laagdrempelige muziekonderwijsinfrastructuur op te zetten op het eiland. Van oudsher is muziek belangrijk op het eiland, maar op school is daar door gebrek aan middelen niet altijd aandacht voor geweest en er is geen muziekonderwijsstructuur waar alle kinderen aan deel kunnen nemen. Het Leerorkest spreekt de muziektraditie op Curaçao aan en geeft alle kinderen een muziekinstrument in handen.
Mezzosopraan Tania Kross is al jaren ambassadeur van het Leerorkest. Haar droom – dat ook de kinderen op Curaçao in Leerorkesten kunnen spelen – wordt dit jaar werkelijkheid. Ook zangeres en liedschrijver Izaline Calister is nauw betrokken.
Het Leerorkest werkt al ruim tien jaar aan de “democratisering van muziekeducatie”. In de woorden van Leerorkest-oprichter Marco de Souza: “Wij vinden dat kunst voor iedereen is. Maar muziekeducatie is vaak zo georganiseerd, dat het hoogdrempelig en kostbaar is. Wij willen ervoor zorgen dat de drempel veel lager wordt, zodat kinderen in achterstandsposities evengoed de kans krijgen om muziek te leren maken en ook thuis een instrument hebben.”